Gert-Jan Smelt

Als agronoom zorgt Gert-Jan Smelt ervoor dat de kosten van de frieten laag blijven, maar de kwaliteit hoog. Dit doet hij voornamelijk in projecten met focus op de grondstof van frieten, aardappelen. Alle stappen die doorlopen worden voordat
de aardappelen de fabriek in rollen worden komen aan bod; contractering, teelt en bewaring. Maar ook logistiek door data te analyseren over het groei- en bewaarproces.

We beoordelen jaarlijks meer dan veertig nieuwe aardappelrassen”

“Aviko verzameld erg veel data over contracten met telers, kwaliteit van aardappelen en leveringen aan de fabrieken. Deze data wordt door mij geanalyseerd om te zien waar verbeteringen mogelijk zijn, maar ook gebruikt om bijvoorbeeld rapportages te maken die telers inzicht geven in de kwaliteit die zij leveren. Wij houden ons ook bezig met experimentele onderzoeken waarin we een verklaring of oplossing zoeken voor problemen die Aviko met de grondstof ondervindt. Je kunt denken aan het relateren van de bakkleur aan de manier waarop een teler zijn aardappels bewaart.”

“Kweekbedrijven benaderen ons vaak met aardappelrassen die mogelijk interessant zijn voor Aviko producten. We willen de aardappel dan niet gelijk in productie nemen maar gaan eerst beproeven. Daarvoor hebben we proefvelden bij telers. Een nieuw ras moet zich eerst meerdere jaren bewijzen voordat we het gaan gebruiken. Aan het eind van elk jaar beoordelen we meer dan veertig nieuwe rassen.”

“Elk jaar een andere oogst met nieuwe uitdagingen”

“Ik vind het heerlijk dat we in Dronten een klein kantoor hebben, ondanks dat ik bij een grote organisatie werk. Je kent het hele kantoor en er hangt een fijne werksfeer. Een groot voordeel van werken bij een groot bedrijf is dat ik verschillende kanten van het frietproces te zien krijg. Daarnaast vind ik werken met een aardappel leuk omdat het zo afwisselend is, elk jaar is er een andere oogst met nieuwe uitdagingen.”

Meer verhalen
van medewerkers

Wendy van Dijck,

Quality Supervisor

Ik hou van de nuchtere instelling”

Als quality supervisor houdt Wendy van Dijck toezicht op alles wat met kwaliteit te maken heeft binnen de verse frietfabriek in Steenderen. Van aardappel tot verpakking, tot de frieten zelf. Maar kwaliteit zit niet enkel in het product, ook werkomgeving, bedrijfskleding en hygiëne moeten aan bepaalde kwaliteitsstandaarden voldoen.

Wiert Wiertsema,

Commercieel coördinator pootgoed

Er kan veel misgaan met een aardappel”

Als commercieel coördinator pootgoed houdt Wiert Wiertsema zich bezig met alle facetten van pootgoed. Pootgoed zijn aardappelen die door telers geplant worden, daaruit volgt de oogst in het najaar. Hij is betrokken bij de inkoop, de verdeling over de verschillende regio's in Europa en houdt zich bezig met optimaliseren van kosten en kwaliteit van het pootgoed.

Dirk Sloot,

Monteur

Mijn volgende cursus staat al gepland”

Als mechanisch monteur zorgt Dirk Sloot ervoor dat de machines bij Aviko Potato draaiende blijven. Samen met twee collega’s filtert hij technische mankementen en probeert hij problemen in de fabriek zo snel mogelijk op te lossen.